Veelgestelde vragen

Maastricht Underground

 • Is het mogelijk de locaties van Maastricht Underground te bezoeken zonder rondleiding met gids?

  Nee, dit is helaas niet mogelijk. Zonder professionele gids kan je verdwalen. Het is voor je eigen veiligheid alleen mogelijk om Maastricht Underground te bezoeken onder begeleiding van een gids.

 • Mag mijn hond mee naar binnen bij Maastricht Underground?

  Honden mogen op alle locaties van Maastricht Underground mee naar binnen, mits aangelijnd en rekening houdend met de overige bezoekers. Alleen bij de steptochten en bij kindertochten mogen geen honden mee.

 • Is Maastricht Underground toegankelijk voor (elektrische) rolstoelen/rollators/kinderwagens?

  De Grotten Noord en Grotten Zonneberg zijn toegankelijk voor iedereen. Maar, de loopafstand vanaf het verzamelpunt naar de ingang van de Zonneberg grot is 10 minuten, met een pittige klim. Daarom adviseren wij grotten Noord voor duwrolstoelen. De Kazematten en Fort St. Pieter zijn niet toegankelijk voor rolstoelen en loopwagens vanwege de te belopen trappen. Helaas is het vanwege het monumentale karakter van deze locaties niet mogelijk om het Fort en de Kazematten toegankelijker te maken.

 • Hoe is Maastricht Underground te bereiken?

  Voor de bereikbaarheidsinfo van onze locaties klik je hier.

 • Wat is het verschil tussen Grotten Noord en Grotten Zonneberg?

  De ingang van Grotten Noord is gelegen aan Luikerweg 71 te Maastricht. Dit is een noordelijke ingang van de Sint Pietersberg. De ingang van Grotten Zonneberg is gelegen aan Slavante 1 te Maastricht. Dit is een zuidelijke ingang van de St. Pietersberg.

  Beide gangenstelsels zijn ontstaan door de winning van mergel als bouwsteen, zijn rijkelijk versierd met afbeeldingen, tekeningen en handschriften van kunstenaars en bezoekers door de eeuwen heen. Grotten Zonneberg betreft een ruim en gestructureerd  stelsel met hoge kathedraal achtige gangen.  Daardoor ook gebruikt voor het opzetten van het grootste evacuatieplan uit de WO II,  waarbij 47.000 inwoners hun toevlucht konden zoeken in dit stelsel. Veel restanten, waaronder de kapellen, bakkerij en pompstations uit dit plan zijn hier nog goed te zien.

  Grotten Noord daarentegen is een stelsel met gangen van verschillende hoogtes, ook goed geschikt voor kinderen en lijkt wellicht nog het meeste op een grot. De enorme koepel ontstaan na een ontploffing in de 18de eeuw, de eeuwen oude schuilplek van de bewoners van Sint Pieter, de donkere gotische gang en de Kluis (rijksbewaarplaats van o.a. Rembrandts Nachtwacht), zijn unieke bezienswaardigheden van dit stelsel. Grotten Noord is ideaal te combineren met het naast gelegen Fort Sint Pieter.
  Note: Gidsen maken tijdens een rondleiding een selectie uit de bezienswaardigheden. Heb je een verzoek om iets specifiek te zien, graag aan het begin van de rondleiding aangeven bij de gids.

Stadswandelingen

 • Welke route wordt er gewandeld?

  De route en het verhaal van de rondleiding verschillen iedere keer. Met veel passie en energie vertellen onze gidsen u hun eigen verhalen, anekdotes en kennis. Hierbij spelen ze in op de wensen van de groep dat ook weer bepalend is voor de route en het verhaal. Natuurlijk heeft elke rondleiding wel zijn eigen rode draad met een aantal vaste elementen.

 • Gaat een geplande rondleiding altijd door? Ook bij slecht weer?

  Ja, een geplande rondleiding gaat ook door bij slecht weer. Mochten er gevaarlijke situaties ontstaan kan hier in extreme gevallen een uitzondering op worden gemaakt. Bij slecht weer doen onze gidsen hun best om zoveel mogelijk beschutting te zoeken. Een groot gedeelte van de rondleiding zal zich echter nog steeds buiten afspelen. In ons Maastricht Visitor Center, meestal het vertrekpunt van de rondleiding, kunt u een leuke Maastricht poncho of paraplu kopen.

 • Kan ik met een groep deelnemen aan deze rondleiding?

  Als u met een groep een rondleiding wilt doen, kunt u het beste onze collega’s van Maastricht for Groups and Events contacteren via info@groups-events.nl of tel. 0031 (0)43-3506262. Bij hun kunt u ook terecht voor een rondleiding op maat.

 • Hoeveel kilometer is de wandeling? Is het veel wandelen?

  Het aantal kilometer verschilt per rondleiding. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om te luisteren naar de verhalen.

  Historisch Hartje Maastricht: duurt 1½ uur en is ongeveer 3 km.

  Explore Maastricht Tour: duurt 2 uur en is ca. 3,5 km.

  Hidden Places, Secret Spaces: duurt 2 tot 2½ uur en is ca. 4.5 km.

  Highlights Tour: duurt 2 uur en is ca. 4 km. Tijdens deze rondleiding ligt de focus op veel zien en niet zozeer op gedetailleerde informatie.

 • Kan ik ook deelnemen met een rolstoel?

  De rondleidingen Historisch Hartje Maastricht en de Explorer Tour kunt u doen in een rolstoel. De Hidden Places, Secret Spaces tour en de Highlights tour is helaas niet mogelijk met rolstoel en vanwege de langere afstand ook niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

 • Waarom zou ik een rondleiding bij Explore Maastricht reserveren?

  Door met een lokale gids op pad te gaan, kun je de gebouwen in Maastricht niet alleen van buiten bekijken, maar leer je ook de mooie verhalen, interessante weetjes en verassende anekdotes. Informatie die je niet zomaar online of in een boekje terugvind. Met onze gidsen, ambassadeurs van de stad, leer je Maastricht pas echt kennen. De gids zorgt ervoor dat je de mooiste plekjes van Maastricht niet per ongeluk overslaat en kan goede tips geven over andere activiteiten in de stad, leuke restaurants en cafés etc.

Tickets & Betaling

 • Waar kan ik tickets kopen voor de reguliere tours van Maastricht Underground?

  • Online, via deze website
  • Bij het centrale Maastricht Underground loket (Adres: Luikerweg 71). Dit is tevens het startpunt van Grotten Noord en Fort St. Pieter; maar tickets voor al onze tours en locaties zijn hier te koop.
  • In het Maastricht Visitor Center (VVV, Kleine Staat 1, Maastricht)

   Wij adviseren je om vooraf online tickets te kopen, zo heb je een 100% zekerheid dat je kunt deelnemen aan de rondleiding. Ter plekke kun je op basis van beschikbaarheid tickets kopen en kan het zijn dat een rondleiding is uitverkocht. Elke rondleiding heeft een maximum aantal deelnemers.
 • Kan ik telefonisch boeken of reserveren?

  Voor de reguliere tours is dit niet mogelijk, hier zit namelijk altijd een directe betaling aan vast. Programma's op maat worden wel telefonisch samengesteld, bel (bij voorkeur ruim voor de gewenste bezoekdatum) met onze adviseurs op +31(0)43-3506262.

 • Moet ik mijn online gekochte e-ticket uitprinten?

  Nee, dit is niet nodig. Je mag deze ook digitaal meenemen. Op je ticket staat een QR code, die kan ook gescand worden via het scherm van je telefoon.

 • Ik heb een kortingsbon of kortingscode; hoe kan ik deze gebruiken?

  • Heb je een fysieke kortingsbon zonder code: deze kan ook alleen fysiek ingeleverd worden. Dit kan bij het centrale Maastricht Underground loket (Luikerweg 71).
  • Heb je een kortingsbon met kortingscode of een losse kortingscode; dan kan je deze gebruiken op onze online ticketshop. Vul in het winkelmandje de kortingscode in, de korting wordt nu automatisch berekend. Of neem je bon mee naar het Maastricht Underground loket (Luikerweg 71).
 • Ik heb een voucher of voucher code; wat nu?

  Vouchers zullen nog omgezet moeten worden naar een geldig ticket op datum en tijdstip (verzilveren). Dit kan zelf online; via maastrichtunderground.nl/voucher/ of aan het centrale Maastricht Underground loket (Luikerweg 71, Maastricht).

 • Is Maastricht Underground CJP Cultuurkaart-acceptant?

  Schoolgroepen kunnen een groepsreservering met de CJP cultuurkaart betalen.