Grotten Sint Pietersberg

Diep onder de Sint Pietersberg ligt een wel heel bijzonder stukje geschiedenis van Maastricht verscholen. Bij een bezoek aan de grotten in de Sint Pietersberg daal je samen met onze Official Maastricht Guide af naar zo’n 30 meter onder de grond. Geen bereik, geen geluid, geen licht. Maar wel: 60 km aan gangen (+/- 8000 gangen) én een gids die je mee terugneemt in de tijd en je alles weet te vertellen over wat er zich hier afspeelde.  

Grotten Sint Pietersberg is de verzamelnaam voor de Grotten Noord en Grotten Zonneberg. Deze stelsels zijn als aparte locatie te boeken en bezoeken.

Grotten Noord
Eigenlijk vormen de Grotten Noord een soort magische ondergrondse wereld vol met unieke houtskooltekeningen, opschriften en schilderingen. Anders dan de Grotten Zonneberg is Grotten Noord een stelsel met meer verschillen in ganghoogtes (laag en hoog). Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de grotten bovendien verschillend gebruikt. Grotten Noord werd gebruikt als schuilplek voor Nederlands bekendste kunstwerken. 

TIP: Op zoek naar meer actie onder de grond? Dan is het Grotten Avontuur Noord echt iets voor jou en je groepsgenoten.

Grotten Zonneberg
Grotten Zonneberg is een ruim en gestructureerd gangenstelsel. Tijdens een rondleiding met een ervaren gids wandel je langs de vele namen en tekeningen in de muren die dankzij de verhalen van de gids tot leven komen en een bijzondere lading krijgen. Helemaal wanneer je bedenkt dat de uitgestrekte gangen van dit stelsel tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden als schuilkelder voor de burgerbevolking.

Tip: Wist je dat je de Grotten Zonneberg ook met een step kunt bezoeken? Samen met een professionele gids zoef je geruisloos door de tijd. Voordeel van een bezoek met step is dat je dieper de grot in mag en dus nog meer kunt ontdekken!

Kluis
De Grotten Noord werden gebruikt als schuilplek voor Nederlands bekendste kunstwerken. Deze zijn destijds in een speciale kluis (Rijksbewaarplaats) opgeborgen. Wanneer je als groep een rondleiding boekt (Ondergrondse cultuur van Maastricht of Rondleiding Kluis), maakt een bezoek aan de kluis gegarandeerd deel uit van de rondleiding.