Rondleiding Kluis | Groepsuitje

Info en boeken
Bel +31 (0)43-3506262
E-mail info@maastrichtunderground.nl

Bezoek samen met een Maastricht Underground gids de Rijkskluis in de mergelgrotten waar tijdens de Tweede Wereldoorlog waardevolle Nederlandse kunstschatten veilig werden opgeborgen.

Tripadvisor Certificaat van Uitmuntendheid 2018 Certificaat van uitmuntendheid 2018
Duur

1 uur

Aantal personen

Te boeken vanaf elk gewenst aantal deelnemers

Niet rolstoel-toegankelijk
Parkeren beschikbaar
Openbaar vervoer
Fotograferen toegestaan

De Maastricht Underground gids verzorgt een rondleiding naar de verborgen Kluis, diep in de Sint Pietersberg. Deze betonnen bunker werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog gebouwd en ingericht om de belangrijkste kunstschatten van Nederland veilig te stellen tegen luchtaanvallen. Zo’n 800 kunstschatten waaronder de Nachtwacht van Rembrandt, de Stier van Potter en het Straatje van Vermeer hebben hier 3 jaar opgeslagen gelegen. In de onderaardse mergelgangen heerst een kil en vochtig klimaat. Een ingenieuze klimaatinstallatie zorgde ervoor dat deze kwetsbare doeken ongeschonden bleven.

Naast de kluisruimte wordt een bezoek gebracht aan de suppoostenruimte en de ruimte voor de marechaussee, die de Kluis en de toegangstunnel moest bewaken. De gids vertelt bijzondere anekdotes van zowel de bezetter als het verzet.

De prijs is gebaseerd op een deelname van 15 personen. Echter te boeken vanaf elk gewenst aantal deelnemers mits betaling van het minimum aantal deelnemers. Starttarief € 112,50,-.

“Het geeft zo’n voldoening om mensen te verrassen door ze echt iets nieuws te kunnen vertellen.”

Simone Husson Official Maastricht Guide